De ce suntem grași? – Principalele cauze ale obezității

by biancatoma

Pierderea în greutate îți pare imposibilă?

Ești una dintre persoanele care se simt complet dezarmate în fața greutății în exces? Hai să descoperim care este problema!

 

Numită și ”boala secolului”, Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că în lipsa unor măsuri riguroase de prevenție și tratament, până în 2025 se estimează că peste 50% din populația lumii va fi obeză.

 

În acest articol, voi descrie:

  • Ce este obezitatea;
  • Tipuri de obezitate;
  • Cauzele obezității;
  • Factori de risc ai obezității;
  • Cum să scăpăm de obezitate;
  • Concluzii. 

Ce este obezitatea

Obezitatea este definită ca acumularea de grăsime corporală în exces care pune în pericol sănătatea unei persoane.

Persoanele obeze prezintă risc crescut pentru mai multe afecțiuni, printre care: hipertensiune, diabet zaharat tip 2, boala coronariană, accident vascular cerebral, osteoartrita, unele forme de cancer, anxietate sau depresie.

Tipuri de obezitate

Obezitatea poate fi clasificată în funcție de severitatea sa, care, la rândul ei, este stabilită în funcție de valorile Indicelui de Masă Corporală.

Obezitatea de gradul I

este denumită de medici obezitate cu risc scăzut: atunci când IMC este cuprins între 30 – 34,9;

Obezitatea de gradul II

este considerată obezitate cu riscuri moderate: atunci când IMC este cuprins între 35 – 39,9;

Obezitatea de gradul III

cea mai periculoasă formă de obezitate este cea de gradul III, cunoscută și sub denumirile de obezitate cu risc crescut sau obezitate morbidă: atunci când IMC este egal sau depășește 40.

Îți poți afla indicele tău de masă corporală consultând tabelul alăturat.

biancatoma-22
biancatoma-23

Cauzele obezității

Principalii factori care stau la baza obezității sunt următorii:

Supraalimentarea

Obezitatea apare, în general, din cauză că organismul primește mai multe calorii decât consumă prin activitatea zilnică. Drept urmare, caloriile rămase sunt stocate sub formă de grăsimi, și, în timp, apare obezitatea.

Iată câteva exemple de alimente care reprezintă un risc pentru silueta și sănătatea ta:

  • alimentele de tip fast-food;
  • alimente care conțin mult zahăr adăugat (prăjiturile și gogoșile);
  •  sucurile acidulate cu zahăr și băuturile alcoolice;
  • mâncarea prăjită în ulei (cartofii prăjiți);
  • sosuri gata făcute care conțin zahăr, precum ketchup-ul și maioneza;
  • mâncărea semi-preparată;
  • mâncărea procesată, pâinea, produsele de patiserie.

 

Sedentarismul

Dacă alimentația hipercalorică este asociată cu un stil de viață sedentar, atunci riscul de obezitate este și mai mare. Persoanele sedentare nu ard niciodată caloriile pe care le consumă.

Activitatea fizică poate fi inclusiv mersul pe jos, pe bicicletă, urcatul scărilor, activitățile fizice din curte sau putem găsi acel tip de sport pe care ne face plăcere să-l practicăm, fie că vorbim de înot, fitness, fotbal etc.

 

Factorii genetici

Moștenirea genetică poate influența modul în care organismul nostru stochează grăsimile și cum le distribuie. Mai mult, modul în care organismul transformă alimentele în calorii sau modul în care arde caloriile în timpul activităților fizice poate fi influențat tot de predispoziția genetică.

 

Factorii de mediu

Pe lângă factorii genetici, factorii de mediu au un cuvânt important de spus. Sunt multe cazuri în care membri ai familiei se confruntă cu obezitatea și aici există riscul ca si copiii lor să se confrunte cu aceeași problemă, datorită obiceiurilor alimentare și activităților fizice similare.

În acest caz soluția este renunțarea la aceste obiceiuri în detrimentul celor sănătoase. Atenția în ceea ce privește alimentația și practicarea exercițiilor fizice cu siguranță vor duce la eliminarea kilogramelor în plus și menținerea unei greutăți normale.

 

Afecțiunile medicale

În anumite cazuri, obezitatea poate apărea din cauze medicale precum: Hipotiroidismul, Prader-Willi sau sindromul Cushing.

Hipotiroidismul – boală a glandei tiroide, care reprezintă un deficit de hormoni, ce pot duce la creșterea în greutate, din cauza retenției de apă;

Sindromul Prader-Wili – afecțiune destul de rară, existentă din naștere, care provoacă o foame excesivă;

Sindromul Cushing – afecțiune cauzată de existența unui nivel ridicat de cortizol (hormonul stresului) din organism.

 

Utilizarea unor medicamente

Consumul anumitor medicamente pot avea ca efect secundar o creștere a apetitului și totodată creșterea în greutate. Efectele adverse se pot diminua vizibil prin modificarea dietei și intensificarea activităților fizice. 

Printre medicamentele care pot cauza creșterea în greutate sau obezitatea se numără: medicamentele antidepresive, antidiabet, steroizii, antipsihotice, medicamente anti-convulsive, și beta-blocantele.

 

Tulburările psihologice – Tulburările de alimentație (bulimia)

Excesele alimentare datorate mâncatului compulsiv, pe fond emoțional influentează într-un mod negativ greutatea corporală, uneori ajungându-se chiar la obezitate.

Factori de risc ai obezității

 

  • Vârsta: odată cu înaintarea în vârstă, randamentul fizic și masa musculară scad, iar viteza metabolică este mai lentă, ceea ce favorizează creșterea în greutate;
  • Renunțarea la fumat: în cazul în care o persoană renunță la fumat, este posibil să ia kilograme în plus;
  • Stresul: acesta ne poate afecta starea generală de sănătate și favorizează apariția obezității, iar cel mai frecvent obicei provocat de acesta este consumul de alimente bogate în calorii;
  • Tulburări ale somnului: duc la schimbări hormonale care ne fac să ne simțim înfometați și să ne dorim să mâncăm alimente bogate în calorii;
  • Sarcina: greutatea câștigată de o femeie în timpul sarcinii poate fi greu de pierdut, și în cele din urmă poate duce la obezitate, dacă nu sunt luate măsuri.

Cum să scăpăm de obezitate

Există o mulțime de beneficii pentru a fi într-o formă fizică bună.

Vei avea mai multă energie, vei arăta grozav și vei observa îmbunătățiri ale sănătății tale generale.

Este adevărat, nu este întotdeauna ușor să te menții într-o formă excelentă, însă cu toate acestea, dacă te concentrezi pe nutriție și exerciții fizice, poți face o mulțime de schimbări fizice sănătoase. 

Nu uita că o atitudine pozitivă este, de asemenea, foarte importantă pentru a rămâne în formă, frumos și sănătos.

Voi lăsa mai jos o listă cu câteva idei, care, dacă le respecți îți va schimba total viața:

 

  • Adoptă o alimentație echilibrată, bazată pe fructe, legume, alimente neprocesate, fără excese și asociază corect alimentele;
  • Preferă mâncarea gătită acasă, și nu cea de la restaurante, pentru că astfel vei putea controla modul în care aceasta va fi preparată;
  • Fă mișcare zilnic sau măcar trei ore pe săptămână – poți alege mersul cu bicicleta, plimbările lungi, alergarea sau sportul care îți va face plăcere să îl faci;
  • Renunță la stres: da! este un factor foarte important atât în ceea ce privește sănătatea noastră, dar și atunci când vrem să slăbim. Din cauză că suntem stresați, suntem tentați să mâncăm mai mult, chiar excesiv, sau să avem poftă de alimente nesănătoase care sunt bogate în calorii și ne țin departe de un corp tonifiat. 

Concluzii

Corpul dorit vine odată cu disciplina și perseverența.

 

Soo, love yourself first! ..a găsi scuze arde zero calorii pe oră. 🙂

 

Sper că aceste informații ți-au fost utile și că ți-am oferit suficiente tips & tricks astfel încât astăzi să spui stop obiceiurilor care te țineau departe de visul tău. ♥️

 

Succes!

Leave a Comment